piątek, 6 września 2013

Kiedy zebrać, jak przyrządzić i stosować gnojówkę z pokrzywy?

Młode pędy pokrzywy pozyskanej w maju
Pytanie:
Od wielu lat interesuję się ekologią, dlatego proszę Pana o przepis, w jaki sposób przyrządzić gnojówkę z pokrzywy. Czy pokrzywa może być użyta w całości z korzeniami czy musi być pocięta na sieczkę? Czy należy ją zalać zimną wodą czy wrzątkiem? Czy taka gnojówka nadaje się do zasilania doglebowo czy może dolistnie np. opryskiwaczem? Czy można ją stosować na następujące rośliny: zboża, buraki cukrowe, gorczycę, soję, kukurydzę oraz nawozić nią łąki itd. Czy taką gnojówką poprzez polewanie można wzbogacać obornik, kompost? Czy dodatek pokrzywy do szamba wpłynie na podniesienie wartości nawozowej jego zawartości? Czy można robić gnojówki z innych roślin? Jeśli tak, to z jakich i jak je stosować?
P. Chomik, Moroczyn


Pokrzywa może być użyta zarówno w całości razem z korzeniami jak i bez nich. Najlepsza jest świeża, ale może być też suszona. Można ją pokroić, wtedy jest lepsze trawienie, ale zazwyczaj się tego nie robi i wrzuca bezpośrednio całe rośliny. Zalewa się je zimną wodą. Gnojówkę można stosować doglebowo, ale robi się też z niej opryski. Doglebowo można zasilać wszystkie rośliny, ponieważ jest to bardzo dobry i uniwersalny nawóz. Rzadko jednak stosuje się go na uprawy polowe – koszty. Pokrzywę można dodać do kompostu – ułatwia i przyspiesza kompostowanie. W glebie przyspiesza tworzenie próchnicy. Można ją nawet dodać do szamba. Ale oczywiście szamba nie poleca się do stosowania w uprawach ogrodowych. Podobne gnojówki jak z pokrzywy można również sporządzić z żywokostu, z chwastów: tasznika, krwawnika, perzu, ale mało jest informacji na temat ich wartości nawozowej.

Pokrzywę najlepiej zbierać przed kwitnieniem najlepiej w czasie przybywania Księżyca, który wyznaczają linie ciągłe w poradniku, możliwie w bliskości pełni, w kwadrze owocu (podwójna linia). Mniej korzystne będą kwadry liścia. Jeżeli zachodzi konieczność, zbiory można prowadzić jeszcze w kwadrze korzenia. Najwartościowsze są zioła zbierane rankiem w dzień słoneczny po obeschnięciu rosy. Unikać pozyskiwania ziół w dniach zakreskowanych linią przerywaną.


Oto receptura na gnojówkę z pokrzywy 


Rośliny umieścić w beczce, wiadrze, można je pokroić na sieczkę. Potem zalać deszczówką albo najlepiej wodą ze studni i pozostawić do fermentacji w nasłonecznionym miejscu (beczkę można przykryć). Raz dziennie zamieszać, ale bez tego też fermentacja zachodzi. Po dwóch tygodniach – gnojówka musi być ciemna i się nie pienić – można już ją stosować. Rozcieńczyć ją wodą w stosunku 1:10 i polewać glebę. Gnojówki nie tolerują albo źle ją tolerują tylko nieliczne rośliny np.: fasola, groch, cebula, czosnek. Gdy gnojówka jest silnie stężona należy ją rozcieńczyć w stosunku 1:20.


Zbigniew Przybylak

Odpowiedź opublikowana w Ekologicznym Poradniku Księżycowym 2008.

3 komentarze:

  1. Ja mam takie bardziej życiowe pytanie, czy zapach przygotowanego roztworu jest mocno uciążliwy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jest przyjemny... ale nie jest bardzo źle :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze jest przykryć np. wiadro z gnojówką miską, kawałkiem deski, zostawić tylko małą szczelinę, tak by zachodziła fermentacja, a nie ulatniał się zapach, a całość postawić w takim miejscu w ogrodzie, gdzie się najmniej przebywa:)

    OdpowiedzUsuń